MotorSportsBlog

MotorSportsBlog

een blog over... a blog about

Motorsports and photography! On photography you will find news, tips, tricks, tutorals, instructions, gear reviews and much more for starting photographers to the more experienced. For the petrol heads, there will be news and personal insight from the first row on various championships and my experiences as a newborn Road Race teammanager.

5 Ways to get better images without buying more gear/5 manieren om betere foto's te maken zonder extra investeringen

PhotographyGeplaatst door Manu11 27 mrt, 2016 14:30:43
5 manieren om betere foto's te maken zonder extra te investeren in materiaal (pt 1/5)


Fotografie is je passie, en je houdt ervan om erop uit te trekken en te streven naar de best mogelijke foto. Maar, fotografen zijn ook nog gek van iets anders... Camera gear (jaja, ik spreek uit eigen ervaring!). Meer dan gemiddeld spenderen we tijd aan het speuren naar nieuw lenzen, studiomateriaal, flitslichten, bodies, enz. Ook als je collega's tegenkomt, gaat het nogal vaak over fotomateriaal en over die nieuwe lens die net is uitgekomen.
Gent, gebruik maken van het aanwezig licht en een statief.

Maar hoe komt dat nu eigenlijk dat we als fotografen zo obsederen over ons materiaal?? Als sales en marketing deskundige denk ik dat we vaak in de val van het marketingverhaal van onze favoriete merken trappen. Soms denken we echt dat een nieuwe lens of body ons betere resultaten zal opleveren, gewoon omdat het beter materiaal is. Dit zal misschien ook zelfs de waarheid zijn, maar is eigenlijk maar een halve waarheid. Die nieuwe lens zal je wel een scherper resultaat opleveren en een beter bokeh, maar ik ben ervan overtuigd dat de best manieren om betere resultaten te krijgen beginnen bij jezelf als fotograaf.

Hier geef ik 5 dagen een tip hoe je met je bestaande apparatuur toch je fotografie kan verbeteren.

TIP 1 : gebruik het licht dat je voor handen hebt, maar wees een 'lichtsnob'

Licht is zowat het belangrijkste in elke foto...wil je een goede foto, dan heb je goed licht nodig. Wil je een dramatische foto, dan heb je dramatisch ligt nodig. En eigenlijk bestaat slecht licht niet, er is alleen maar beter licht.
Misschien denk je hierdoor dat het beter is om in het midden van de dag aan de slag te gaan met je fotografie vanwege de overvloed aan licht. En inderdaad er is licht genoeg, maar er is ook heel veel contrast (felle hooglichten en donkere schaduwen). Dit kan resulteren in een onaantrekkelijke, of een foto die veel naberwerking vraagt.
Leer dus om een 'lichtsnob' te worden en gebruik 'het gouden uur' in de late avond of de vroege ochtend om je fotografie uitstapjes te plannen.
Tijdens Endurance wedstrijden kan je mooi gebruik maken van het ondergaande zonlicht.

Kies op die tijdstippen zorgvuldig je onderwerp en je compositie (als je de tijd hebt genomen om vooraf te scouten, gaat dat zeker jouw resultaat positief beïnvloeden). Maak gebruik van het verdwijnende licht en let erop dat je jouw lichtmeting tijdig bijstelt. Persoonlijk probeer ik de scene vast te leggen met enkele kleine verschillen qua instellingen in sluitertijd, Iso en f-waarde (omdat ik graag nog op zoek ga achteraf naar het beste resultaat én hierdoor weer bijleer). Maar eens ik denk dat ik het resultaat heb dat ik wens, ga ik naar een volgende locatie.
Tijdens de avondtrainingen van de IOM TT kan je mooi het 'golden hour' gebruiken.
Het belangrijkste wat ik kan aanraden is om je licht meting vaak te controleren, de lichtomstandigheden veranderen snel tijdens de 'golden hour'... als je dat doet, dan zullen de resultaten voor zichzelf spreken.
Maar zoals je ziet durf ik ook wel eens blijven hangen voor wat nachtfotografie met lage sluitertijd (ook hier, maak gebruik van het beschikbare licht en hou je lichtmeting in het oog.
Laat gerust weten wat je er van denkt!
  • Reacties(0)//blog.motorsportspics.com/#post29